Nederweg

Beschrijving

Van Hondstraat/ Stationstraat naar Mandelstraat; recht tracé parallel aan spoorweg. Oudste vermelding van 1441. Weinig tot geen bebouwing tot het derde kwart van de 19de eeuw, zie kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1875 (herzien in 1910).

Eenzijdige bebouwing (zuidkant) vanaf de Molenweg. Heden voornamelijk woonfunctie, met daarnaast enkele voormalige buurtwinkeltjes en herbergen: nummer 72, voormalige herberg zogenaamd "café Den IJzerweg" getypeerd door de met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel van 1935, naar ontwerp van A. Spriet (Izegem); typerende art-decogeïnspireerde belettering; nummer 133 aan de hoek met Wantje Pieterstraat, voormalig winkel-woonhuis van 1928, naar ontwerp van Verthé-Boucquet (Ingelmunster), in regionale baksteenarchitectuur, zie getrapt dakvensters met jaarsteen.

Voorheen ook veel industrie: schoenfabriek Bral-Donego (1845-1962), schoenfabriek Henri Christiaens (merknaam Raven Boots), weverij Emile Mosberg Fils, borstelfabriek Véca (voorheen Dujardin), borstelfabriek Brosserie du Coq Hardy, borstelfabriek Deldycke-Dutoit, borstelhoutenfabriek Smalle gebr. En houtzagerij Sabbe, Dubaere en Cie.

Nummer 12, als enige getuige van de voormalige schoenfabriek Decoene en Cie (merknaam Le coq, zie muurplaat), gesticht in 1887 door P. Decoene, grondlegger van de machinale schoenproductie en de georganiseerde fabrieksarbeid te Izegem. Verankerde bakstenen lijstgevel van 1893, in oorsprong twee bouwlagen met centraal dakvenster, in 1927 verhoogd en links uitgebreid, naar ontwerp van A. Spriet (Izegem); thans vervangen door appartementsgebouw van vier bouwlagen.

Zonder nummer (tussen nummer 65 en 71), voormalige remise van 1903, begane grond verbouwd tot garage.

Ook kleinere burgerwoningen, vaak met achterin gelegen werkplaatsen voor onder meer het vervaardigen van borstels en schoenen.

Basisbebouwing: breedhuizen van één (nummers 50, 135-139, 157-161) à drie bouwlagen, en variërend aantal traveeën, voornamelijk onder pannen zadeldaken; ook vernieuwde parementen, nummer 35, van 1901 in opdracht van industrieel Declercq met vernieuwd parement uit de jaren 1950.

Behouden bebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw: arbeiderswoningen met bakstenen lijstgevels voornamelijk getypeerd door bakstenen tandfriezen, onder meer als eenheidsbebouwing zie nummer 63-67, drie arbeiderswoningen met fraai, deels behouden houtwerk, zie luiken (nummer 63-65). Nummer 83-93, rijtje van arbeiderswoningen eenheid doorbroken door vernieuwd parement (nummer 83), nummer 85-91, behouden schrijnwerk onder meer schuiframen. Nummer 93, aangepaste muuropeningen.

Gecementeerde lijstgevels: nummer 11, neoclassicistisch breedhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, zie borstwering met guirlandes.

Bebouwing uit het tweede kwart van de 20ste eeuw: nummer 81. Zogenaamd "Isegheim". Deels vrijstaande villa gebouwd in opdracht van borstelfabrikant E. Bourez in 1942, naar ontwerp van C. Beyaert (Izegem), thans restaurant. Onderkelderde bakstenen enkelhuis aanknopend bij de Normandische cottage-architectuur zie erkertje, horizontale plankenbeschieting (puntgevel) en uitgewerkte houten kroonlijst.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 6/ 1893-1896, 8/ 1903, 22/ 1927, 25/ 1928, 57/ 1935, 72/ 1942.
  • VANDROMME J., Bijdrage tot de Toponomie van Izegem, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, KUL, 1975, 2 delen, p. 186.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol