Pieter Baesstraat

Beschrijving

Verbindingsstraat tussen de Burgemeester Vanden Bogaerdelaan en de Sint-Jorisstraat. Aangelegd na de Eerste Wereldoorlog en genaamd naar de Izegemse priester en eerste directeur van het Sint-Jozefscollege. Voornamelijk woonfunctie: interbellumbebouwing uit de jaren 1930 van twee à drie bouwlagen onder zadel- of platte daken. Eenvoudige lijstgevels aanleunend bij de toenmalige doorsnee-baksteenarchitectuur, nummer 3 van 1933 en nummer 10 van 1932, naar ontwerp van J. Degezelle (Izegem). Ook met historiserende elementen nummer 13 en nummer 41 van 1934.

Verder enerzijds woningen die beïnvloed worden door de geometrische art deco met kleurrijk gevelparement onder meer nummer 17, van 1930, naar ontwerp van C. Beyaert (Izegem) met typerende metselwerk; nummer 21 van 1935, naar ontwerp van G. Monteyne (aannemer), (Izegem); nummer 29-31, tweewoonst volgens spiegelbeeldschema van 1934, naar ontwerp van C. Beyaert, getypeerd door gevarieerd metselverband en verzorgd schrijnwerk zie kroonlijst nummer 31. Nummer 39 met tweezijdig erkertje van 1933, naar ontwerp van W. Geldolf (Izegem). Nummer 34/ Sint-Jorisstraat. Voormalig winkel-woonhuis van 1937.

Anderzijds enkele woningen die aanknopen bij de meer vooruitstrevende architectuurstromingen met strakke gevelbelijning, nummer 12 van 1934, naar ontwerp van E. Allewaert (Izegem), getypeerd door de strekse verbanden en witgecementeerde bovenbouw van deurtravee; nummer 19 van 1934, naar ontwerp van C. Beyaert, nummer 28 van 1934, naar ontwerp van E. Allewaert, waarbij de typische balkons thans verdwenen zijn.

Ook eenheidsbebouwing uit het tweede kwart van de 20ste eeuw aanleunend bij de Anglo-Normandische stijl zie nummer 25-27, met typerende cementering van de bovenbouw en rechthoekige erkers met getorste zuilen.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 47/ 1932, 49/ 1933, 50/ 1933, 55/ 1934, 56/ 1934, 62/ 1935, 66/1937.
  • LERMYTE J.M., Izegemse straatnamen, p. 8.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol