Prins Albertlaan

Beschrijving

Begin 20ste eeuw Electriciteitsstraat genaamd, zie vestigingsplaats van de stedelijke elektriciteitscentrale; daarna Albertlaan en dit tot in 1968. Tussen Brugstraat en Mandelstraat; parallel aan de spoorlijn Kortrijk-Roeselare. Tot begin 20ste eeuw veldwegel; in 1914-1918 door de Duitsers verhard en verbreed en doorgetrokken tot de Brugstraat. Eenzijdige bebouwing; tot de Mandelstraat voornamelijk industrie onder meer borstelfabriek Colpaert, "Dilecta Brush Company", de voormalige schoenfabriek Wybo en Co. (1937-1966), thans geconverteerd tot industrieel lakbedrijf; verder voornamelijk vrijstaande bebouwing en hoeven.

• Archief Nationaal schoenmuseum, Izegem.

Auteurs: De Gunsch, Ann