Sint-Jorisstraat

Beschrijving

Van Ommegangstraat naar Burgemeester Vanden Bogaerdelaan; recht tracé, met knik naar het O. bij het straat einde. De naam verwijst naar de oude schuttersgilde. Tot 1965 Guido Gezellestraat, en van 1965 tot 1968 Stadionstraat cf. sportstadion.

Vnl. burger- en arbeiderswoningen uit het interbellum; ook enkele buurtwinkels die o.m. de hoeken met de zijstraten markeren (nr. 2) en ook één enkele voormalige fabriek, nr. 18.

Veelal gevels die aansluiten bij de traditionele baksteenarchitectuur, vaak met art-deco-invloeden: nr. 6 van 1933, nr. 14 van 1931, (gevelsteen boven deur); nr. 23 van 1934 n.o.v. Buyse (Izegem); nr. 34, van 1934, n.o.v. C. Beyaert (Izegem).

Nr. 13, rijwoning van 1932, aansluitend bij de regionalistische stijl. Verschillende gebouwen aansluitend bij de strakkere gevelbehandeling van de nieuwe zakelijkheid o.m. nr. 4, uit 1935, n.o.v. A. Spriet (Izegem); nr. 24, van 1936, n.o.v. A. Dubois (Antwerpen); nr. 30, van 1938, n.o.v. J. Degezelle (Izegem).

Referentie(s)