Vredestraat

Beschrijving

Verbindingsstraat tussen de Prins Albertlaan en Zuidkaai; aangelegd circa het eerste kwart van de 20ste eeuw. De westelijke straatzijde wordt door de blinde muur van de opslagplaats van houthandel Verstraete, gemarkeerd door pilasters en tandfries. Basisbebouwing: breedhuizen met variërende gevelbreedte en twee bouwlagen onder (geknikt) zadel- of plat dak. Enkele eenvoudige burgerwoningen uit het interbellum onder meer nummer 2, vrijstaande woning van 1931; typerend tweezijdig erkertje met getrapte balustrade van balkon. Nummer 4, vrijstaande woning uit de jaren 1930, aansluitend bij de art-decostijl. Verzorgd metselwerk, zie groene lintvoegen en gebruik van rode baksteen als kleuraccent. Ook recentere architectuur: nummer 1 aan de hoek met Prins Albertlaan.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 41/ 1931.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol