Koolskampstraat

Beschrijving

Behoorde tot de weg Oostende-Tielt-Gent aangelegd in 1773-1774. Van de Potteriestraat tot aan de Oude Heirweg (Koolskamp). Lintbebouwing. In het centrum woonhuizen met vernieuwd parement, nummers 3 en 9 met behoud van oorspronkelijke indeling, nummers 8-10 in meer vooruitstrevende stijl. Hoekhuis nummer 1 aan de hoek met Zwevezelestraat nummer 2, verbouwde gevel in Anglo-Normandische stijl naar ontwerp van Valère Lievens (Tielt) van 1946. Vrijstaande woningen, onder meer nummer 20 met trapgevel van 1932. Naast woonhuizen van twee bouwlagen boerenarbeidershuizen van één bouwlaag (nummers 32-34, 47-49), soms gecombineerd met poort waarboven laaddeur (nummers 60-62, 82). Nummer 68, voormalige afspanning "De Pelikaan". Ter hoogte van voormalig rustoord "H. Rosalia", zie bewaarde naamsteen, van 1902, heden villawijk.

• Gemeentelijk archief Lichtervelde, Bouwaanvragen, 1932, 1946.
  • VANDEWALLE G., De straten te Lichtervelde, in Lichterveldse "Ziek-zakjes", 1, Lichtervelde, 1995, p. 19.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol