Marktplaats

Beschrijving

Van oudsher grosso modo vierzijdig plein ten westen van het in 1923 gesloopte huizenblok voor de Sint-Jacobskerk (zie Kerkplein); de Markt-, de Neerstraat, het Kerkplein en de Hoogstraat komen uit op het plein. Historische kern en het huidig centrum van de gemeente. Zie A. Sanderus (1641) bevond zich in de noordwesthoek een grote lindeboom binnen een vierzijdige afsluiting. Centraal op het plein stond van 1735 tot 1957 de marktpomp. Westelijke pleinwand in 1913 opengebroken door aanleg van de Marktstraat. Heden woon- en handelsfunctie met verschillende herbergen, onder meer nummer 8 voorheen afspanning " 't Damberd"; gemeentehuis. Aaneengesloten bebouwing uit de 19de eeuw - eerste helft van de 20ste eeuw; verschillende nieuwe gevelparementen. Nummers 3-5 hebben art-decogetinte interbellumgevels uit de jaren 1930; onder meer nummer 3-3 A met inmiddels sterk gewijzigde gevelverbouwing van 1934 voorzien van het opschrift "In de vier seizoenen" in typerende belettering.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol