Statiestraat

Beschrijving

Van Astridlaan naar Kortemarkstraat. Maakte oorspronkelijk deel uit van de Kortemarkstraat, na aanleg van spoorlijn (1847) Statiestraat, in 1877 reeds als dusdanig vermeld op M.C.I.-kaart. Onregelmatige rooilijn. Vnl. XIX B-bebouwing met enkele woonhuizen van één bouwl., tevens talrijke gebouwen van twee bouwl. in baksteenbouw; een aantal werden gecementeerd en soms voorzien van art-decomotieven, o.m. nrs. 127-129; nr. 110, het geboortehuis van Karel Van de Poele, uitvinder van de elektrische tram; ook vernieuwde bakstenen parementen uit het interbellum. Toevoegen van winkelpuien in oudere kern, o.m. nr. 52. In oorsprong talrijke kleine bedrijven, zoals brouwerijen, olieslagerij, houtzagerij en maalderijen, cichoreimagazijnen, steenhouwerij, wegenwerken, fabrieken van accordeons, paraplu's en duivensportartikelen; heden o.m. nr. 115, verffabriek Deba; nr. 74 voeders "Denys" op plaats van vroegere "Ypershoek-" of "Denys molen", een oliemolen opgericht vóór 1568, de laatste stenen versie bleef bewaard tot 1922; tussen 1856-1919 molen "Devos" (cf. nrs. 177-181). Nr. 151-153, sinds 1948 slachthuis. Talrijke herbergen, voorheen soms in combinatie met brouwerijen of paardenhandel. Tevens onderwijs- en verzorgende functie, m.n. rustoord/ Dr. Roelenslaan. Bibliotheek (cf. Marktstraat nr. 19). Margarethakapel in muur tussen nrs. 69 en 71. Nr. 195, voormalige post.

Referentie(s)

Goegebeur M., Daar bij die molen ., (Eerste Jaarboek van de Heemkundige Kring Karel Van de Poele te Lichtervelde, 1985, p. 72).

Vandewalle G., De straten te Lichtervelde, (Lichterveldse "Ziek-zakjes", 1, Lichtervelde, 1995, p. 25).