Weststraat

Beschrijving

Van Statieplaats in noordwestelijke richting naar Torhout. Woonfunctie en enkele kleinere bedrijfsgebouwen, teruggaand op landelijke bedrijven en handel, met name cichorei en meststoffen, en conserven, laatst genoemde later opgevolgd door bandweverij. Grosso modo aaneengesloten bebouwing met doorsnee-interbellumhuizen tot aan de kruising met de Leeuwstraat; daarna verspreide bebouwing met hoeves en recente woonhuizen. Nummer 15, woonhuis uit de jaren 1920 met geaccentueerde middenpartij door driezijdig uitspringende deurtravee met bekronend gietijzeren balkon waarboven puntgevel. Links ervan stond de conservenfabriek Duyck uit de jaren 1920, later bandweverij Vandevelde, fabrieksgebouwen in 1972 door brand vernietigd, heden magazijn en uitstalraam van firma Vallaey, verdeler van landbouwmachines.

Nummer 76, boerenarbeidershuis (nok loodrecht op de straat) met aanleunend gecementeerd kapelletje voorzien van opschrift "O.L.V. van Troost B.V.O."

In het noorden, landelijke gedeelte loopt de Zwanebeek.

• BOSSU P., Het Lichterveldse "Veld". Hoe het groeide..., in Derde Jaarboek van de Heemkundige Kring Karel Van de Poele, Lichtervelde, 1987, p. 81-91.
  • VANDEWALLE G., Lichtervelde in oude foto's, 1993, p. 89.
  • VANDEWALLE G., Lichtervelde, Wandeling vanaf het stationsplein naar het marktplein, Lichtervelde, s.d., p. 1.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol