Zwevezelestraat

Beschrijving

Van de Potteriestraat naar Zwevezele. Historisch belangrijke straat wegens omwald kasteel vernield in 1584. Hofmolen gedynamiteerd in 1918. Lintbebouwing. Nummers 29-31, arbeidershuisjes van drie traveeën en één bouwlaag met gewijzigde muuropeningen. Drie dubbelhuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw van vijf traveeën en twee bouwlagen met bakstenen parement, nummers 11-15, nummer 15 met vernieuwd parement, nummer 13 (voormalig) huis van onderpastoor. Nummer 20 aan de hoek met Kauwentijnstraat, voormalige herberg uit het eerste kwart van de 20ste eeuw "Tivoli" van rode en gele baksteen met afgesnuite hoek bekroond door middel van trapgeveltje. Nummers 1, 3 voorzien van vernieuwde parementen.

• VANDEWALLE G., Lichtervelde in oude foto's, 1993, p. 142-143.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol