Geografisch thema

Basijnsmolenstraat

ID
6392
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6392

Beschrijving

Straat genoemd naar de voormalige zogenaamd "Basijnsmolen", in 1825 als houten korenmolen gebouwd in opdracht van brouwer J. Basijn, die zich circa 1809 te Oostnieuwkerke vestigde en er burgemeester was in 1830-1836. Deze staakmolen werd in 1869 vervangen door een kleinere, op een hoge bakstenen rompvormige voet met stelling. In 1896 definitieve sloop van de molen, nadat circa 1892 het brouwerijdomein verkocht en verkaveld werd. Bewaarde voormalige brouwerswoning (zie nummer 11).

Voorheen landelijke straat, doch recentere inplanting van bouwmaterialenbedrijf Hersi en villabouw. Nummer 7 aan de hoek met Cockstraat: laag hoekhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw onder mansardedak (bitume en mechanische pannen); typerende cementering met schijnvoegen en dakvensters in afgestompte puntgevel.

  • GEMEENTELIJKE CULTUURRAAD, Gemeente Staden. Staen-Oost-West-Route, Staden, 1987, p. 22-23.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Herenhuis

  • Is deel van
    Oostnieuwkerke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Basijnsmolenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/6392 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.