Bruggestraat

Beschrijving

Noordoostelijke uitvalsweg van de Marktplaats tot Hooglede. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843), nog quasi onbebouwd. Heden, in de dorpskom overwegend lintbebouwing met burger- en arbeidershuizen. Eveneens enkele vrijstaande villa's, pastorie (zie nummer 11) en klooster (zie nummer 28). Nummer 1 aan de hoek met Guido Gezelleplein: café "St. Jan" als laag hoekhuis onder geknikt zadeldak, voor de Eerste Wereldoorlog met in 1754 opgerichte brouwerij.

Eenvoudige doorsnee-architectuur uit de jaren 1920 en 1930, van drie à vijf traveeën en één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat). Bakstenen lijstgevels in de lijn van de traditie uit het vierde kwart van de 19de eeuw, evenals eclectisch-/ art-decogetint met benadrukking van risalieten. Nummer 6: dubbelhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw, in 1920 hersteld in opdracht van dokter A. van Oost naar ontwerp van D. Vereecke (Oostende); typerende muurvakken en gietijzeren balkon, echter niet uitgevoerd zoals op het bouwplan.

Buiten de dorpskom, verspreide bebouwing met (sterk verbouwde) hoevetjes van het langgestrekte type (nummer 42), en grotere hoeven met losstaande bestanddelen (zie nummer 61).

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 3191.
  • LEMAHIEU M., Stadense herbergen, in het Gebied van Staden, III, 1991, p. 27.