Ommegang Noord

Beschrijving

Ommegang rond het dorp. Acht kapellen waarvan zeven gewijd aan de zeven smarten van Maria, en de achtste als calvariekapel of Heilige Kruiskapel, lopend langs Ommegang Noord, Oost, Zuid en West.

Volgens sommigen, oprichting van de kapellen in 1383 en officiële instelling van de "ommegang" door Filips de Stoute in 1384. Volgens L. Preneel (1978) dateert een ommegang gewijd aan de smarten van Maria echter hoogstens uit de 16de eeuw (zie J. van Caudenberg en P. Verhoeven, Gedenckenisse van de VII weeden, Mechelen (?), 1492). In 1624, herstel van de kapellen; in 1628, oprichting van een broederschap Onze-Lieve-Vrouw van de zeven weeën te Westrozebeke. In de jaren 1890, naar aanleiding van van de (vermeende) vijfhonderdste verjaardag van de instelling, bouw van nieuwe neogotische kapellen, onder meer bekostigd door Brugse, Menense, Oostnieuwkerkse en Roeselaarse parochies (zie wapenschilden en opschriften Ommegang West, Oost en Zuid). Vernietiging tijdens de Eerste Wereldoorlog, met uitzondering van twee kapellen (zie prentbriefkaart). In 1923, heropbouw van de kapellen naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge).

Acht kapellen behorend tot hetzelfde type: rechthoekige kapel onder leien zadeldak. Gele baksteenbouw, sierankers; gebruik van arduin voor sierelementen. Puntgevel met aandak en meestal arduinen kruisbekroning. In de geveltop, blinde oculus of arduinen wapenschild. Geprofileerde spitsboogtoegang; gietijzeren hek. Houten spitstongewelf. In een nis, beschilderd plaasteren bas-reliëf met voorstelling van de smarten van Maria. Tussen de vierde en de vijfde kapel, een piëta in een imitatierots (zie Ommegang West).

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 14157.
  • Eerste Economische Klein Seminarie, Westrozebeke, Roeselare, 1968-1969, (brochure z.p.).
  • DEDIER A., Geschiedenis van het mirakuleus beeld en der kerk van O.L.V. van West-Roosebeeke, Antwerpen, 1923, z.p.
  • PRENEEL L., Het levend verleden van Westrozebeke (fragmenten - deel I), Leuven, 1978. (brochure, p. 29-34).
  • ROOSE-MEIER B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie West-Vlaanderen, Roeselare en Torhout, kanton Izegem, Brussel, 1976-1978, p. 28.
  • VERMEULEN M.-T, Geschiedenis van Onze Lieve Vrouw van Westrozebeke, Langemark-Poelkapelle, 1981.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol