Sleihagestraat

Beschrijving

Noordelijke uitvalsweg van het Dorpsplein naar Sleihage en Hooglede, op de P.C. Poppkaart (circa 1850) aangeduid als "Chemin d' Oostnieuwkerke à Hooglede". In de dorpskom, voornamelijk lintbebouwing met burger- en arbeidershuizen, en handelspanden.

Doorsnee-architectuur uit de tweede helft van de 19de eeuw en eerste/tweede kwart van de 20ste eeuw, twee à vijf traveeën en één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat), soms geknikt. Eenvoudige bakstenen lijstgevels, soms met schijnvoegen gecementeerd en/ of witgeschilderd. Nummer 7: burgerhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw van twee bouwlagen; witgeschilderde lijstgevel met hoeklisenen en rechte baksteenfries, onderbroken door uitkragend dakvenster in puntgevel met arduinen aandak en drielobbig spaarveld. Nummer 11: met imitatiebanden gecementeerde en oker en geel beschilderde lijstgevel; typerende gootlijst op consoles en getoogde bovenvensters in een geriemde omlijsting met diamantkop als sluitsteen. Nummers 16-18 aan de hoek met Meulebroekenlaan: samenstel van enkelhuizen in spiegelbeeldschema, uit de jaren 1930 in de lijn van de nieuwe zakelijkheid, zie parement van bruine sierbaksteen en strekse metselwerkverbanden. Tevens kwalitatieve nieuwbouw van bankfilialen: nummer 1, KBC-bank naar ontwerp van architect A. Sabbe (eigen architect KBC) van 1995-1999; nummer 2, BACOB-bank naar ontwerp van architecten R. Coussée (Rumbeke) en K. Goris (Meise) van 1992.

Buiten de dorpskom, verspreide hoevebouw met losse, lage bestanddelen (zie nummer 71), en, sinds 1950, de gemeentelijke begraafplaats van Oostnieuwkerke.

• GEMEENTELIJKE CULTUURRAAD, Gemeente Staden. Staen-Oost-West-Route, Staden, 1987, p. 23.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol