Geografisch thema

Juul Dewindeplaats

ID
6425
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6425

Beschrijving

Rechthoekig plein, na de Eerste Wereldoorlog aangelegd ten zuiden van kerk en kerkhof. Naamgeving in 1938 naar de Vlaamsgezinde luitenant en dichter J. Dewinde (Merchtem) die in 1918 sneuvelde bij de bevrijding van Westrozebeke, zie ingemetselde naamplaat in de gemeentehuisgevel. Pleinaanleg met nadruk op parkeerplaatsen, doch ook recente groenaanleg. Tegen de kerkhofmuur, gedenksteen voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen, van 1925 naar ontwerp van J. Reynaert (Evere); bas-reliëf met afbeelding van Maria met kind en knielende soldaat; inscripties: "1914-1918 West-Roosebeke dankbaar" en "Aan onze helden 40-45" + opsomming van namen. Ten zuiden van het plein, van Arteveldemonument van 1982 naar ontwerp van F. Corneillie (Varsenaere).

  • JACOBS M., Zij die stierven als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-vlaanderen, Deel 2, p. 429-430.
  • VANDENDRIESSCHE A., De gemeente Westrozebeke en haar patrimonium, in Het gebied van Staden, IV, 1997, p. 108-127.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Gemeentehuis van Westrozebeke

  • Is deel van
    Westrozebeke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Juul Dewindeplaats [online], https://id.erfgoed.net/themas/6425 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.