Kachtemsestraat (Emelgem)

Beschrijving

Loopt van Baronstraat naar Kachtem. Voorheen landbouwzone met accent op vlaskweek en -roten, voornamelijk door de familie Vanacker. Heden aanleunend bij de industriezone rond het kanaal Roeselare-Leie. Nummer 42, achterin gelegen villa met tuinhuisje, uit de jaren 1920, met geknikte puntgevel. Nummer 1, achterin gelegen voormalige vrije basisschool Vijfwegen, gebouwd in 1904 samen met woonhuis voor de zusters; heden stedelijke peuteropvang.

• BOUCQUET W., Het klooster en het onderwijs in Emelgem, in Kroniek van Groot-Izegem, 1992, Izegem, p. 21.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol