Heivoort

Beschrijving

Straat doorheen het gelijknamige, tot op heden landelijke gehucht in het zuiden van de gemeente, nabij de grens met Ham (Limburg). Enkele bewaarde hoeven, voornamelijk uit het laatste kwart van de 19de of het eerste kwart van de 20ste eeuw, als getuigen van de agrarische activiteiten, onder meer de sterk gerenoveerde nummers 27, 42 en 45; 27 met bewaard volume en houten stijlen, 42 zogenaamd 't Vergult Cruys, ingericht als kamphuis en 45 van circa 1926 met rechts vooraan gelijktijdige bakstenen pijlerkapel voorzien van twee nissen, respectievelijk voor Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jozef.

• Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Balen-Olmen, schetsen 1904/11 (nummer 27), 1893/11 (nummer 42), 1926/18 (nummer 45).
  • MICHIELS J. e.a., Balen: zijn kapellen en bedehuisjes, (Heemkundige Kring Balen, driemaandelijks tijdschrift nummer 54, maart 1993, p. 39).

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n5, Brussel - Turnhout.