Kollegestraat

Beschrijving

Tussen Markt en Gasthuisstraat, aangelegd in 1897. Rechte straat met vrij homogene straatwanden overwegend bestaande uit 20ste-eeuwse burgerhuizen van doorgaans twee bouwlagen in eclectische, neotraditionele en art-decogetinte stijl. Daarnaast zogenaamde Rectorshuis van 1878 (nummer 15), voormalig bejaardenhuis van 1906 (nummer 118) en moederhuis Onze-Lieve-Vrouw (nummer 116): eerste materniteit geopend in 1936, later omgevormd tot medisch centrum nadat in 1955 een nieuw en groter moederhuis werd ingehuldigd, in 1959 werd een kinderkliniek toegevoegd. Nummer 11: aangepast diephuis gebouwd circa 1912 als diamantslijperij Raeymaekers en vergroot circa 1919.

Ten noorden, bereikbaar via de parking van een grootwarenhuis: een smalle aarden weg zogenaamd "Paddeke van den Deken" tussen Markt en Doelenstraat afgezoomd door tuinmuren met aan noordzijde, in de tuinmuur van de voormalige dekenij (zie Nieuwstraat 27) ingemetseld kapelletje en gedenksteen "Den 12 july 1844 is op desen pad vreedelijk vermoord/ den achtbaren heer C T Le Bon Borgem dezer gemeente/ Bidt voor zijne ziele".

• Stadsarchief Geel, Kadaster, Leggers, dln. 17 en 19, art. 4158 en deel 23, art. 9270.
  • VAN BROECKHOVEN W., Geel in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, nr. 34.
  • Gegevens verstrekt door M. De Bont en L. Luyten.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita