Markt

Beschrijving

Vrij centraal gelegen, grosso modo rechthoekig plein met heterogene bebouwing. Diverse panden met oudere kern, zie talrijke aandaken (onder meer nummers 49 en 71) en haakse nokrichting (onder meer nummers 76 tot 79), afgewisseld met grootschalige nieuwe bouw; gelijkvloerse verdieping overwegend aangepast ten behoeve van horecabedrijven en kleinhandelszaken.

Centraal gekasseide parkeerplaats aan westzijde afgezoomd met lindebomen, eertijds met park (gemoderniseerd in 1910) en kiosk (1908). Ten noorden van het plein de Sint-Amanduskerk, hoofdkerk van Geel. Vóór het voormalige stadhuis (nummer 1): beeld zogenaamd "Hulde aan de gezinsverpleging" van Fr. Maas (1991).

Tegen de zuidelijke muur van de kerktoren: Boerenkrijgmonument van 1898 (zie beschrijving kerk), ter hoogte van het transept zogenaamd "Kruislieveheer" van 1810 door M. Janssens (1765-1856), eertijds opgericht op het kerkhof rond de kerk.

• Advies aangaande het Bouwkundig erfgoed op de Markt van Geel, Nota M. De Bont, stadsarchivaris, 19 juni 1992.

Auteurs: Steyaert, Rita