Geografisch thema

Pastoor Van Haechtplein

ID
6491
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6491

Beschrijving

Driehoekig plein aansluitend bij de Markt. Centraal plantsoen met monumentale rode beuk, geplant bij het eeuwfeest van de Belgische onafhankelijkheid (1930). Voor de boom Boerenkrijgmonument van 1898 door bouwmeester J. Kockerols en beeldhouwer F. Deckers. Hardstenen graftombe met obelisk waarvoor een vredesengel van witte Savonnièresteen; opschrift: "Aan de martelaars van 1798/ Het dankbare Meerhout 1898". De (weinige) resten van de circa tweehonderd gesneuvelde Brigands van de zogenaamde "slag van Meerhout" werden in 1948 (zie inscriptie) vanop het kerkhof naar hier overgebracht bij de herdenking van honderdvijftig jaar Boerenkrijg. Meerhout voert de titel "Boerenkrijgdorp" omwille van het treffen tussen de Franse troepen en het Boerenleger op 12 november 1798 rond het kerkhof van Hulsen (grondgebied Balen), toen kerkelijk ressorterend onder Meerhout.

Omringende lintbebouwing waarvan diverse huizen met oudere kern (zie dakhelling), voornamelijk de noordzijde van het plein aansluitend bij het Drossaardshuis.


Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Herdenkingsmonument en opgaande bruine beuk als eeuwfeestboom

 • Omvat
  Pastorie van Sint-Trudoparochie

 • Is deel van
  Meerhout


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Pastoor Van Haechtplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/6491 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.