Corbiestraat

Beschrijving

Vrij lange straat in het centrum, gekarakteriseerd door heterogene, doch typische bebouwing voornamelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw en de jaren 1920. Meestal doorsneerijhuizen, overwegend twee bouwlagen, onder meer nummers 97-107, met bouwaanvraag van 1896 voor de nummers 101-107, naar verluidt eertijds bewoond door spoorwegpersoneel. Vaak met typische verwerking van gekleurde baksteen, onder meer nummers 59, 61 en 93, laatst genoemde ingetekend op het kadaster in 1914 op een voorheen onbebouwd perceel; de lintbebouwing wordt her en der verbroken door vrijstaande of halfvrijstaande burgerhuizen met gelijkaardige kenmerken, onder meer nummers 62 en 92; de bouwaanvraag voor nummer 92 dateert van juni 1905 en vertoont twee aan elkaar grenzende identieke panden in spiegelbeeld; het linker pand is thans echter vervangen door nieuwe bouw. Nummer 100: villa zogenaamd "Mon abri", met jaartal 1912 in de windwijzer, werd ingetekend op het kadaster in 1914. Nummer 81 met neobarok topgeveltje, gedateerd 1911, ingetekend op het kadaster in 1912.

• Gemeentelijk Archief Molse Kamer voor Heemkunde, 1.778.511, Bouwaanvragen, 1891-1900 (nummers 101-107), 1901-1905 (nummer 92).
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Mol, schetsen 1914/34 (nummers 93 en 100), 1912/43 (nummer 81).

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n5, Brussel - Turnhout.