Graaf de Broquevillestraat

Beschrijving

Straat gelegen in het centrum, ten noorden van de Sint-Pieter- en Pauwelkerk, als verbinding tussen de Markt en het Baron Van Eetveldeplein. Eertijds zogenaamd "Steenweg", als eerste weg van de gemeente gekasseid in 1752. Huidige benaming ter ere van de Molse staatsman de Broqueville die in 1920 de titel van graaf verwierf; geboren te Postel in 1860, werd hij in 1886 verkozen tot provinciaal raadslid, in 1892 tot volksvertegenwoordiger en in de periode 1910-1933 was hij minister of eerste minister; hij overleed in 1940 en werd begraven te Postel. Zuidzijde ingenomen door de Sint-Pieter- en Pauwelkerk, en de dekenij. Ten noorden van de kerk bevindt zich een Heilig Hartbeeld van 1920, het gedenkteken van de Boerenkrijg, evenals een fragment van een laatmiddeleeuwse schandpaal, naar verluidt de oudste in de Kempen. Ten oosten van de kerk, tegen het koor ligt het Monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting, Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, Beschermingsdossier A/1465.
  • Profiel van Mol, Mol, 1971, p. 435.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n5, Brussel - Turnhout.