Jacob Smitslaan

Beschrijving

Gelegen in het verlengde van de Adolf Reydamslaan en eveneens afgezoomd met paardenkastanje; bebouwing voornamelijk bestaande uit al dan niet aaneengesloten eengezinswoningen uit de jaren 1920 en 1930, soms met typische verwerking van gekleurde baksteen en/of erkers, onder meer nummer 30, waarvoor bouwaanvraag naar ontwerp van J. Lenaerts (Geel) van 1933; nummer 58 en nummer 60, waarvoor bouwaanvraag met klassieke plattegrond van 1932. Nummer 20 aansluitend bij de nieuwe zakelijkheid met typisch afgeronde hoeken en verspringende volumes, ingetekend op het kadaster in 1938. Nummers 4-8: aaneengesloten burgerhuizen met enkelhuisopstand in spiegelbeeld, waarvoor bouwaanvraag van 28/8/1933.

• Archief Technische Dienst Mol, 1.778.511, Bouwaanvragen, 1932 (nummer 60), 1933/2 (nummers 4-8).
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Mol, schetsen 1938/26 (nummer 20).
  • Gegevens voor nummer 30 verstrekt door Mevrouw Mortier.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n5, Brussel - Turnhout.