Zogenaamd "Wijk Toemaathoek", sociale woonwijk opgetrokken door de Turnhoutse Maatschappij voor Goedkope Woningen naar ontwerp van architect H. Derée van 1922; ensemble ingetekend op het kadaster in 1923. Haar ontstaan kadert in de woningnood na de Eerste Wereldoorlog, toen plaatselijke bouwmaatschappijen goedkope gronden opkochten aan de rand van de steden om daar tuinwijken in te planten, geïnspireerd op Engelse modellen.
Sociale woningen van 1922, in gebruik genomen in 1923; qua ligging verspreid over de Tuinwijk en de Zonnestraat met centraal rechthoekig plein, de oorspronkelijke speelplaats. Opgetrokken in opdracht van de glasfabriek van Gompel, zie aldaar. Gekoppelde eengezinswoningen, al dan niet witbeschilderd, met enkelhuisopstand van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldaken (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), sporadisch met verspringende noklijn of afgewolfd. Eenvoudige rechthoekige of licht getoogde muuropeningen. Hier en daar wordt het horizontalisme van de lijstgevels verbroken door een hogere puntgevel. De decoratie bleef beperkt tot geometrische baksteenversieringen en -friezen.
DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout. Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 55.
Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n5, Brussel - Turnhout. Auteurs: Kennes, Hilde Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)