Ambachtenstraat

Beschrijving

Tussen de Stationsstraat en de Poedermagazijnstraat. Licht gebogen tracé. Straatbeeld voornamelijk bepaald door arbeidershuizen uit het eind van de 19de eeuw - begin 20ste eeuw. Baksteenbouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Eenvoudige bakstenen lijstgevels vaak verfraaid door bakstenen friezen en/of sierbaksteen: nrs. 21-23, 24-28, 68, 70 en 76. Ook verscheidene gecementeerde lijstgevels o.m. nrs. 2, 5 en 40.

Voorts enkele typische interbellumwoningen cf. nr. 46 van 1936, naar ontwerp van Ruysschaert (Menen), nr. 48 van 1938, naar ontwerp van G. Boghemans (Menen), nr. 60 van 1939, naar ontwerp van G. Boghemans en nrs. 72 en 75.

Ook enkele schuren (27, 35A, 37), o.m. van voormalige "Sint-Anne Fonderies et Les Ateliers de la Lys", en een voormalige wasserij cf. opschrift "Lavoir-Wasserij", met bewaarde schoorsteen, nr. 44.

STADSARCHIEF MENEN, Bouwaanvragen 874.1, reeks A, nr. 2719, 874.1, reeks B, nr. 2467, nr. 2776, nr. 2817.