Bruggestraat

Beschrijving

Uitvalsweg in noordelijke richting doorsneden door spoorweg. Vertrekkend van aan de Grote Markt, het politiek en administratief centrum van de stad. Reeds van oudsher deel uitmakend van het stratenpatroon van Menen. De oudste vermelding van het noordelijke deel van de straat gaat terug tot in 1384. Het zuidelijke deel wordt voor het eerst vermeld in 1401 als Torhoutstraat, een benaming die verloren gaat in 1640. Aangeduid op de kaart van Van Deventer (1569-1573) en Sanderus (1644).
Straat met gebogen tracé met voornamelijk commerciële functie. De basisbebouwing bestaat uit burgerwoningen met variërende traveebreedte van twee à drie bouwlagen onder pannen zadeldaken.

Verschillende bepleisterde of gecementeerde lijstgevels, onder meer nummers 3, 4, 9, 34, 56, 60-62 (nummer 60 voorheen vermoedelijk bepleisterd), 70-74, 77-79 (met aangepaste begane grond), 97, 139, 205, 207, 219-221, 236, 243, 245, 316, 322, 364 en 413 met opschrift "DE NIEUWE LINDEBOOM" in casement.
Eenvoudige bakstenen lijstgevels, onder meer nummers 61 (witbeschilderd, met aangepaste begane grond), 66-68 (aangepast), 88 (witgeglazuurde baksteen met aangepaste begane grond), 127-129, 131, 137, 149, 150, 154-160, 157-161, 167, 171, 173-179, 183-187, 190 (witgeglazuurde baksteen met aangepaste begane grond), 196-204 (verfraaid met witte geglazuurde baksteen), 212-216/ Wahistraat (verfraaid met witte geglazuurde baksteen), 235 (verfraaid met witte sierbaksteen en muurtandfries), 265, 269, 271 en 273.
Ook tal van typische interbellumwoningen: onder meer nummers 21, 99-101, 181 (verfraaid met granito), 294 (naar ontwerp van G. Boghemans, Menen), 411 (verfraaid met granito), 464-468, 503 en 509-511 (appartementsgebouw volgens bouwplan van 1935 naar ontwerp van M. Delrue, Wevelgem).
Ook tal van burgerhuizen, onder meer nummers 203, 227 en 301. Daarnaast ook arbeidershuizen van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Naar de ring toe voornamelijk eenheidsbebouwing, onder meer nummers 239-241, verfraaid met granito: nummers 395-401, 391-393 (naar ontwerp van R. Maes, Menen), 381-383, 435 en 497-499. Ook tal van arbeidershuisjes van één bouwlaag, onder meer nummers 421, 473, 481, 581, 600 en 610.

• Stadsarchief Menen, Bouwaanvragen 874.1, reeks B, nummer 1623 en 2319.
  • PYNCKET M., Straatnamen in Menen (tot 1830), in 't Wingheroen, jg. 19, nummer 2, p. 35.