Dronckaertstraat (Rekkem)

Beschrijving

Lopende van de Franse grens naar Lauwe; doorsnijdt Rekkem van noord naar zuid. Gebogen tracé met klimmend verloop. Volgt grosso modo verloop van Romeinse heirweg. Overwegend woonfunctie. Rijhuizen van één à twee bouwlagen en twee à drie traveeën onder pannen zadeldaken, vnl. daterend uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Tal van arbeidershuizen met eenvoudige bakstenen lijstgevel getypeerd door rechthoekige muuropeningen onder al dan niet doorgetrokken ijzeren I-balk verfraaid door rozetten, o.m. nr. 21, nr. 26, nr. 154-160 en nr. 167. Ook verscheidene woningen met typerende poorttravee eveneens onder ijzeren I-balk, o.m. nr. 16. Voorts, ook eenvoudige baksteenbouw verfraaid door het gebruik van granito of gele sierbaksteen voor de lateien of ontlastingsbogen.