Geografisch thema

Grote Molenstraat

ID
6556
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6556

Beschrijving

Lange, smalle straat met gebogen tracé, vertrekkend van de Lauwbergstraat. Eerste vermelding in 1776 als Meulestraete.
Straat met woonfunctie met voornamelijk arbeidershuizen. Eenvoudige baksteenarchitectuur van twee à vier traveeën en één à twee bouwlagen onder al dan niet geknikte pannen zadeldaken, o.m. nr. 11-13, nr. 29 met bewaard schrijnwerk, nr. 36 met bijhorende schuur met typerend spitsboognisje met heiligenbeeld en nr. 116 met verzorgd metselwerk en bewaard schrijnwerk.
Nrs. 10-34, lage arbeidershuisjes onder geknikte pannen zadeldaken, waarvan sommige met aangepaste muuropeningen en vernieuwde parementen. Nr. 14 met bakstenen fries met uitgelengd dropmotief, nrs. 18-20, verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen en nr. 22 met winkelpui uit de jaren 1930.
Ook verschillende voorbeelden van interbellumarchitectuur, o.m. nr. 21, winkelpui met portaal en bovenlicht met opschrift "STUDIO" en nr. 27.
Na de kruising met de Hospitaalstraat en de Deken Darrastraat, eenheidsbebouwing aan de linkerzijde van de straat. Rode bakstenen gevels van twee bouwlagen en twee traveeën, waarvan sommige verhoogd met dakverdieping, ook tal van vernieuwde parementen, nr. 93 als representatief voorbeeld met houten schrijnwerk en glas-in-loodbovenlichten. Verder ook eenheidsbebouwing van enkelhuizen opgetrokken volgens spiegelbeeldschema uit de jaren 1940. Aan de rechterzijde van de straat, voornamelijk nieuwbouw.
Vanaf de Molenstraat, landelijke weg met verspreide hoevebouw.

DEPREZ M., Aantekeningen omtrent Lauwe, Kortrijk, 1985, p. 13.


Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2004: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Menen, Deelgemeenten Menen, Lauwe en Rekkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL7, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Arbeidershuis

  • Omvat
    Boerenarbeidershuis

  • Is deel van
    Lauwe


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Grote Molenstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/6556 (Geraadpleegd op )