Halewijnstraat

Beschrijving

Doodlopende straat, vertrekkend van de Rijselstraat. Maakt in het begin een knik naar het oosten, verder recht tracé. Straat aangelegd bij de uitbreiding van de wijk in 1904.

De basisbebouwing bestaat uit arbeidershuizen van twee à drie traveeën en één à twee bouwlagen. Al dan niet beschilderde bakstenen lijstgevels, pannen zadeldaken, veelal verhoogd met dakverdieping, onder meer nummers 54-66, nrs. 95-97 verfraaid met witte sierbaksteen en geglazuurde tegels. Ook verschillende bepleisterde of gecementeerde gevels, onder meer nummers 57 (bepleistering aangebracht door Guilmain, Menen), met één bouwlaag, nummers 68-70 en 78. Daarnaast tal van interbellumwoningen, onder meer nummers 5, 29-31 (met bewaard schrijnwerk) en 49 gedateerd "1928" met gevelsteen.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie