Hogeweg

Beschrijving

Uitvalsweg met gebogen tracé. Straat wordt doorsneden door spoorweg. Overwegend arbeidershuizen uit eind 19de eeuw en begin 20ste eeuw, van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken: nrs. 42, 46, 48, 50, 52, 70, 106, 283, 464, 470 en 472.
Tal van bakstenen lijstgevels verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen o.m. nr. 22 met behouden schrijnwerk; nrs. 26, 28, 30, 32, 36, 108, 110, 114-116, 118, 122 en 231 of door bakstenen friezen nrs. 42, 46, 48, 50, 209.
Ook gecementeerde en/of bepleisterde gevels o.m. nr. 15-17, dieper in gelegen eenheidsbebouwing van twee enkelhuizen; aan de straat afgezet door ijzeren hek. Nrs. 27, 29, 31 en 68 met typerende schijnvoegen.
Voorts ook beschilderde gevels: nrs. 23, 25, 70, 205. Ook verschillende typische interbellumwoningen verfraaid door het kleurrijke parement en/of erkers o.m. nrs. 26, van 1933, naar ontwerp van A. Rigolle (Menen), nrs. 277, 279, en 281.
Nr. 16, Laboratorium Vandenbussche, dubbelhuis van 1941, naar ontwerp van L. Boghemans.
In het tweede deel van de straat sociale woningbouw, villabouw en industrie. Nr. 342. Villa met rieten dak.

STADSARCHIEF MENEN, Bouwaanvragen 874.1, reeks B, nr. 2946.