Ieperstraat

Beschrijving

Lange westelijke uitvalsweg met gebogen tracé; vertrekkend vanaf de Grote Markt het politiek centrum van de stad. Maakt reeds van oudsher deel uit van het stratenpatroon van Menen cf. kaart van Deventer (1569-1573) en Sanderus (1644).
De bebouwing klimt op tot de 18de eeuw, maar het straatbeeld wordt voornamelijk bepaald door bebouwing uit het eind van de 19de en het begin van de 20ste eeuw.
Hoofdstraat met in de stadskern voornamelijk een commerciële functie. In het tweede deel van de straat (na de spoorlijn) voornamelijk woonfunctie. Tussen de Guido Gezellelaan en Engelandstraat sociale woningbouw van 1959, naar ontwerp van G. Boghemans (Menen).
Basisbebouwing: breedhuizen met variërende gevelbreedte en twee à drie bouwlagen onder pannen zadel- of mansardedaken.
Heterogeen straatbeeld met rijbebouwing.
19de-eeuwse bebouwing: burger- en herenwoningen met bepleisterde lijstgevels vaak horizontaal benadrukt door schijnvoegen en doorgetrokken onderdorpels: nr. 1, nr. 22, nr. 23, nr. 24, nr. 80 en nr. 94.
Ook tal van eenvoudige bakstenen lijstgevels verfraaid door het gebruik van muizentandfriezen en/ of sierbaksteen o.m. nr. 71, nr. 82, nr. 87, nr. 121, nr. 123 en nr. 400-402.
Voorts bebouwing uit de jaren 1930: nr. 34-38, beeldbepalend hoekensemble; nr. 40 met typerende erker en vensteromlijstingen; nr. 44-54 naar ontwerp van G. Boghemans (Menen) cf. plint; nr. 101, van 1941, naar ontwerp van L. Boghemans met bovenlicht met kleurrijk glas-in-lood; nr. 111-113, samenstel van twee enkelhuizen van 1939; nr. 336-338, eenheidsbebouwing getypeerd door het gebruik van muizentandfries en granito.
Nr. 116, burgerwoning van ca. 1940, aansluitend bij Anglo-Normandische bouwstijl.
Naar het straateinde toe ook villabouw o.m. uit de jaren 1930-1940: nr. 420 en nr. 422, naar ontwerp van 'W. VAN SPRANGHE ARCH. KORTRIJK' cf. plint, aansluitend bij de cottage architectuur, eerstgenoemde z.g. 'Leienevel'; nr. 423 met opvallende schoorstenen.
Voorts ook tal van herbergen en wijkwinkels, o.m. nr. 316, wijkwinkel met typerend opschrift "Zaden - Granen P. Dornez - V.D.Broeck Bloemen - Planten"; nr. 375 z.g. "St.-Christophe", uit de jaren 1930; nr. 392 z.g. "Den Eik" met behouden schrijnwerk.

STADSARCHIEF MENEN, Bouwaanvragen 874.1, reeks B, nr. 2966, nr. 2769.