J. en M. Sabbestraat

Beschrijving

Tussen de Brugge- en Kortrijkstraat. Vroeger Lammerstraat genaamd. Maakt deel uit van de ring rond Menen; gebogen tracé. Rijbebouwing met voornamelijk burger- en arbeidershuizen uit het begin van de 20ste eeuw. Voorts ook enkele wijkwinkels.

Basisbebouwing: breedhuizen van twee à vier traveeën en twee à drie bouwlagen onder pannen zadeldaken; ook platte daken.
Vaak bakstenen lijstgevels verfraaid door bakstenen fries: nummers 25-31, 64, 77, 109, 115, 117, 121, 123 of door het gebruik van sierbaksteen: nummers 37, 39, 41, 94, 96, 112.

Ook tal van gecementeerde of bepleisterde lijstgevels onder meer nummers 9 en 13. Verder verschillende kleine arbeidershuisjes van één bouwlaag en twee traveeën met bepleisterde en/of beschilderde verankerde bakstenen lijstgevel: nrs. 17, 154 en 156. Nr. 168-182, dwars op straat ingeplant rijtje.
Ook tal van typische interbellumwoningen: onder meer nummer 43 van 1930, gevel naar ontwerp van G. Boghemans (Menen); nummer 45-47, getypeerd door het verschillende kleurgebruik en de strekse verbanden; nummer 43 getypeerd door verticaliserende lisenen en halfronde erker; nummer 51, met sterk overkragende houten kroonlijst van 1932, naar ontwerp van G. Boghemans; nummer 59-61, getypeerd door de rechthoekige vensters met afgeschuinde bovenhoeken en het gebruik van granito; nummer 86 met doorgetrokken granito-lateien; nr. 106 van 1929, naar ontwerp van G. Boghemans, getypeerd door verschillend baksteengebruik; nummer 118 van 1936, naar ontwerp van A. Rigolle (Menen) met opvallend portaal; nummer 148-148A, getypeerd door de contrasterende lisenen van rode baksteen; nummer 160, dieper in gelegen diephuis met puntgevel getypeerd door granito-lateien.
Nummer 73. Burgerwoning aanknopend bij de anglo-normadische bouwstijl zie uitgewerkte houten vensteromlijsting met jaartal 1953.

• Stadsarchief Menen, Bouwaanvragen, 874.1, reeks B, nr. 759, nr. 1423, nr. 391, 2447.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie