Koningstraat

Beschrijving

Straat met gebogen tracé, lopend tussen de Ieperstraat en de Poedermagazijnstraat. Vroeger bestaande uit twee delen, namelijk de Nieuwstraat en de Nieuwe Bruggestraat. Eerste vermelding als nieuwe benaming voor de Nieuwstraat in 1689. Vanaf de 19de eeuw wordt ook de Nieuwe Bruggestraat als deel van de Koningstraat aangeduid.

Voornamelijk woonfunctie, vroeger had de straat ook een belangrijke commerciële functie, getuige hiervan zijn de panden met winkelpui, onder meer nummers 6, 27, 53 en 95.

De bebouwing klimt op tot in de 18de eeuw maar wordt voornamelijk bepaald door woningen uit het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. De basisbebouwing bestaat voornamelijk uit burgerhuizen van twee à drie bouwlagen met een variërende traveebreedte onder pannen zadeldaken. Verschillende gecementeerde of bepleisterde lijstgevels: nummers 2, 3, 16/Stationstraat, 26, 64-74, 73-81, 78-88, 93, 99-101, 105-107, 128-130. Ook tal van bakstenen gevels, onder meer nummers 18, 20-22, 61-63. In de richting van de Poedermagazijnstraat zijn er tal van arbeidershuizen van twee bouwlagen en twee à drie traveeën uit het begin van de 20ste eeuw, onder meer nummers 37-47, 100-106, 112-122, 113-123 en 130-138. Voorts bebouwing uit de jaren 1930 waarvan nummers 24, 54 en 90 naar ontwerp van G. Boghemans (Menen) zie plint.

Ter hoogte van de Esplanadestraat, gedenksteen met opschrift "de Houtmarct" in plantsoen. De gevels links en rechts ervan dragen respectievelijk de wapenschilden van West-Vlaanderen en van Menen.

• Stadsarchief Menen, Bouwaanvragen 874.1, reeks A, nr. 1321 en 1543 en reeks B, nr. 2050.
  • PYNCKET M., Straatnamen in Menen (tot 1830), in 't Wingheroen, jg. 19, nr. 2, p. 43-44.