Geografisch thema

Barelstraat

ID
658
URI
https://id.erfgoed.net/themas/658

Beschrijving

Zogenaamd naar de voormalige aanwezigheid van "Barelsteyn", in het leenboek van 1425 vermeld als "Hof van Baerle", in de 17de eeuw als "groote huysinghe van plaisantien...". Het was gelegen links van de weg, nabij de Koningsbeek, doch begin 18de eeuw reeds tot puin vervallen.

Vrij lange, bochtige straat vanuit het centrum richting Oppuurs. Nabij het centrum overwegend kleinschalige bebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw en eerste kwart van de 20ste eeuw, onder meer nummers 116, 118 met boven de deur "anno 1924"; verderop landelijke omgeving met op het einde van de straat rechts inplanting van het fort, heden omgevormd tot paradijs voor sportvissers met houten chalets. De oude hoeven in de omgeving, voornamelijk van de gehuchten Boskant en Grootheide, werden gesloopt omwille van de onmiddellijke nabijheid van het fort.

 • MAEREVOET J., Met Lupo van de Bron naar Bornem, Beveren, 1990, p. 89-90.

Bron: DE SADELEER S., KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein-Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Fort van Bornem

 • Omvat
  Knotbomenrij als perceelsafsluiting

 • Omvat
  Knotbomenrij en hakhout bij vlasrootput

 • Is deel van
  Bornem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Barelstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/658 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.