Larstraat

Beschrijving

Straat met gebogen tracé vertrekkend van de Menenstraat. Heterogeen straatbeeld met rijbebouwing. De bebouwing klimt op tot eind 19de eeuw en bestaat voornamelijk uit burgerwoningen en arbeidershuizen, ook tal van nieuwbouw.

Tal van gecementeerde en beschilderde lijstgevels, onder meer nummer 19 met aangepaste begane grond.

De bebouwing uit de 20ste eeuw bestaat voornamelijk uit arbeidershuizen, eenvoudige baksteenarchitectuur van één à twee bouwlagen en twee traveeën onder pannen zadeldaken, onder meer nummer 15, deels vrijstaand, nummer 22, nummer 55-63 waarvan nummer 57 als representatief voorbeeld met fries met uitgelengd dropmotief, nummer 73-75 met rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balk en muurnisje met Maria met kind, nummer 99, nummer 107 verfraaid met overhoekse muurtandfries, nummer 108, nummer 120, nummer 139-141, nummer 148-150 volgens bouwplan van 1933, naar ontwerp van A. Van De Weghe (Marke), opgetrokken met spiegelbeeldschema en nummer 158.

Daarnaast ook arbeidershuisjes van één bouwlaag en twee à drie traveeën onder geknikte pannen zadeldaken, onder meer nummers 37-41, 43-47 en 94.
Achter nummer 118, voormalig hoevetje, laag volume van witgeschilderde baksteen, licht getoogde muuropeningen, deels met bewaard schrijnwerk.
Ook tal van typische interbellumwoningen, onder meer nummer 4 en 6, nummer 30, volgens bouwplan van 1932 met aangepaste begane grond en oorspronkelijke naam van winkel in muurdam en nummer 33 met aangepaste begane grond, nummer 127 met granito lateien en nummer 154 met bewaarde winkelpui omlijst met zwartgeglazuurde tegels.

Daarnaast ook commerciële functie met herbergen en wijkwinkels, getuigen hiervan zijn tal van winkelpuien.
Voorheen, belangrijk centrum van vlasproductie met tal van bewaarde vlasschuren en werkhuizen, onder meer nummer 35, dieperin gelegen, nummer 79 en nummer 134, de huidige turnzaal "Vaste Vuist", vijf beuken van rode verankerde baksteen, met heiligennis van zwarte baksteen. Daarnaast ook verschillende tot woning omgebouwde vlasschuren, onder meer nummers 65, 91-93.

Haaks op de straat gelegen L-vormig straatje, uitkomend op de begraafplaats. Landelijk straateinde met verschillende hoeves, onder meer de historische hoeve z.g."'T HOVEKE", thans verbouwd geheel met bewaarde omwalling.

• Stadsarchief Menen, Bouwaanvragen Lauwe 871.1, nummer 300 en nummer 327.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie