Leiestraat

Beschrijving

Straat met gebogen tracé, maakt een knik naar het noordoosten ter hoogte van de Koningin Astridlaan. Eerste vermelding in 1593 als "de straet leydende naer den schoenen keer".

De bebouwing klimt op tot het einde van de 19de eeuw en bestaat voornamelijk uit arbeidershuizen. Eenvoudige verankerde baksteenbouw van twee à vier traveeën en één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, hier en daar verfraaid met bakstenen friesjes en gele sierbaksteen, onder meer nummers 20, 26, 28 volgens bouwplan van 1921, thans met vernieuwd parement, aangepaste muuropeningen en vernieuwd schrijnwerk, nummers 68 en 95-97.

Ook aanwezigheid van bedrijfsgebouwen van De Witte-Lietaer met Koningin Astridlaan nummer 48 als vestigingsplaats. Laag gebouw met gecementeerde lijstgevel van vijf traveeën, centrale deurtravee met ijzeren poort. Daarnaast gecementeerde lijstgevel van twee bouwlagen met op de hoek beeld van het H. Hart van Christus in nis. Bakstenen schoorsteen en bakstenen lijstgevel van drie bouwlagen met rechthoekige muuropeningen met ijzeren I-profielen.

• Stadsarchief Menen, Bouwaanvragen Lauwe 871.1, ongenummerd.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie