Geografisch thema

Leiestraat

ID
6591
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6591

Beschrijving

Straat met gebogen tracé, maakt een knik naar het noordoosten ter hoogte van de Koningin Astridlaan. Eerste vermelding in 1593 als "de straet leydende naer den schoenen keer".
De bebouwing klimt op tot het einde van de 19de eeuw en bestaat voornamelijk uit arbeidershuizen. Eenvoudige verankerde baksteenbouw van twee à vier traveeën en één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, hier en daar verfraaid met bakstenen friesjes en gele sierbaksteen, o.m. nrs. 20, 26, 28 volgens bouwplan van 1921, thans met vernieuwd parement, aangepaste muuropeningen en vernieuwd schrijnwerk, nrs. 68 en 95-97.
Ook aanwezigheid van bedrijfsgebouwen van De Witte-Lietaer met Koningin Astridlaan nr. 48 als vestigingsplaats. Laag gebouw met gecementeerde lijstgevel van vijf traveeën, centrale deurtravee met ijzeren poort. Daarnaast gecementeerde lijstgevel van twee bouwlagen met op de hoek beeld van het H. Hart van Christus in nis. Bakstenen schoorsteen en bakstenen lijstgevel van drie bouwlagen met rechthoekige muuropeningen met ijzeren I-profielen.

STADSARCHIEF MENEN, Bouwaanvragen Lauwe 871.1, ongenummerd.


Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2004: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Menen, Deelgemeenten Menen, Lauwe en Rekkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL7, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Boerenarbeidershuis

 • Omvat
  Drie woonhuizen

 • Omvat
  Herberg De Nieuwe Wandeling

 • Omvat
  Herenhuis

 • Omvat
  Herenhuis

 • Is deel van
  Lauwe


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Leiestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/6591 (Geraadpleegd op )