Leopoldstraat

Beschrijving

Straat met recht tracé tussen Moeskroenstraat en Kongresstraat, noordelijk deel aangelegd bij de uitbreiding van de wijk in 1912-1913. De basisbebouwing wordt getypeerd door arbeidershuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Bakstenen lijstgevels, hier en daar beschilderd en veelal verfraaid door het gebruik van witte of gele sierbaksteen voor muurbanden en ontlastingssysteem. Verschillende opgetrokken in 1925 naar ontwerp van C. Halsberghe (Menen). Ook enkele typische interbellumwoningen, onder meer nummers 55, 56-58, 90 en 128.

• Stadsarchief Menen, Bouwaanvragen 874.1, reeks A, nrs. 1656 en 2751, reeks B, nr. 2779.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie