Rekkemstraat

Uitvalsweg met recht tracé, vertrekkend aan de Menenstraat richting Lauwe, hellend verloop.

De basisbebouwing bestaat voornamelijk uit 20ste-eeuwse eenvoudige bakstenen lijstgevels van twee à drie traveeën en twee bouwlagen, hier en daar verfraaid door witgeglazuurde baksteen, onder meer nummers 127 en 129 volgens bouwplan van 1928, naar ontwerp van Vanderhaeghe (Moorsele).
Daarnaast verschillende arbeidershuizen van één bouwlaag onder meer nummers 16 en 31, laatste met fraai behouden schrijnwerk zie breed venster met rolluikkast. Daarnaast tal van voorbeelden met twee bouwlagen, onder meer nummer 26-28 met heiligennis en nummer 35-37.
Ook interbellumarchitectuur: nummer 29 en nummer 52 fraaie woning met uitgewerkt portaal.

Tal van vlasschuren, onder meer links van nummer 2, driebeukige schuur met gegolfde houten dakrand, rechts van nummer 23, poort met achtergelegen bakstenen schoorsteen, tussen nummer 22 en 24 en nummer 29 en 31. Nummer 46-48 verfraaid met bakstenen fries met uitgelengd dropmotief. Nummer 13, voormalig woonhuis, nu in gebruik als magazijn. Oorspronkelijk laag gebouw verhoogd met één bouwlaag.

• Stadsarchief Menen, Bouwaanvragen Lauwe 871.1, nummer 153.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie