Stationsstraat

Beschrijving

Van de Koningstraat naar het Bevrijdingsplein. Licht gebogen tracé met knik ter hoogte van René Gomberstraat. Straat aangelegd in het derde kwart van de 19de eeuw.
Overwegend woonfunctie met voornamelijk burgerwoningen, daarnaast ook enkele wijkwinkels en herbergen aan de straateinden (stadscentrum en station), cf. nrs. 3, 7, 92 en 94. Nr. 66, met fraaie gevelbrede houten pui.
Tal van bepleisterde en beschilderde lijstgevels geaccentueerd door schijnvoegen en vaak decoratief uitgewerkt cf. vensteromlijstingen: nrs. 11, 14 (1869), 18, 22, 36, 41, 50, 68-70.
Voorts, ook eenvoudige bakstenen lijstgevels uit de eerste helft van de 20ste eeuw o.m. getypeerd door contrasterende muurvlakken en lateien: nrs. 30, 35a. Nr. 46, van 1912, naar ontwerp van A. Welvaert (Menen), verticaal benadrukt door de lisenen op arduinen consoles.
Tussen nr. 35 en 35a, steegje met arbeidershuisjes en voormalige werkplaatsen.