Geografisch thema

Vaubanstraat

ID
6625
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6625

Beschrijving

Tussen de Fabiolaan en het Leopoldplein. Gebogen tracé, volgt gedeeltelijk de oude versterkingen van Vauban, die zichtbaar zijn in het straatbeeld. Het betreft de rechter flank en de face van bastion nummer 2 en een deel van de courtine tussen bastion nummer 1 en nummer 2, beschermd bij M.B. van 23 februari 2001. De vestingsmuur, opgetrokken uit voornamelijk rode baksteen en ongeveer twee meter breed, vormt de scheiding tussen de lager en eertijds buiten de vestingen gelegen weides en de hoger gelegen percelen, thans onder meer gebruikt als volkstuinen. De zichtbare resten behoren tot de vesting van de Hollanders (1817-1830). Volgens cartografische bronnen plantte Vauban op diezelfde plaats een bastion in.
Weinig bebouwing: arbeidershuisjes ter hoogte van Leopoldplein onder meer nummer 68 en 72, twee bakstenen diephuizen met puntgevel.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. W/00317, W/00469.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van SCHEIR O. 2004: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Menen, Deelgemeenten Menen, Lauwe en Rekkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL7, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Restanten van oude vestingen

  • Omvat
    Stadswoning

  • Omvat
    Wapenarsenaal

  • Is deel van
    Menen

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vaubanstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/6625 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.