Geografisch thema

Vaubanstraat

ID
6625
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6625

Beschrijving

Tussen de Fabiolaan en het Leopoldplein. Gebogen tracé, volgt gedeeltelijk de oude versterkingen van Vauban, die zichtbaar zijn in het straatbeeld. * Het betreft de rechter flank en de face van bastion nr. 2 en een deel van de courtine tussen bastion nr. 1 en nr. 2, beschermd bij M.B. van 23 februari 2001. De vestingsmuur, opgetrokken uit voornamelijk rode baksteen en ongeveer twee meter breed, vormt de scheiding tussen de lager en eertijds buiten de vestingen gelegen weides en de hoger gelegen percelen, thans o.m. gebruikt als volkstuinen. De zichtbare resten behoren tot de vesting van de Hollanders (1817-1830). Volgens cartografische bronnen plantte Vauban op diezelfde plaats een bastion in.
Weinig bebouwing: arbeidershuisjes ter hoogte van Leopoldplein o.m. nr. 68 en 72, twee bakstenen diephuizen met puntgevel.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. W/00317, W/00469.


Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Scheir O. 2004: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Menen, Deelgemeenten Menen, Lauwe en Rekkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL7, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Restanten van oude vestingen

 • Omvat
  Stadswoning

 • Omvat
  Wapenarsenaal

 • Is deel van
  Menen


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vaubanstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/6625 (Geraadpleegd op 17-05-2021)