Vaubanstraat

Beschrijving

Tussen de Fabiolaan en het Leopoldplein. Gebogen tracé, volgt gedeeltelijk de oude versterkingen van Vauban, die zichtbaar zijn in het straatbeeld. * Het betreft de rechter flank en de face van bastion nr. 2 en een deel van de courtine tussen bastion nr. 1 en nr. 2, beschermd bij M.B. van 23 februari 2001. De vestingsmuur, opgetrokken uit voornamelijk rode baksteen en ongeveer twee meter breed, vormt de scheiding tussen de lager en eertijds buiten de vestingen gelegen weides en de hoger gelegen percelen, thans o.m. gebruikt als volkstuinen. De zichtbare resten behoren tot de vesting van de Hollanders (1817-1830). Volgens cartografische bronnen plantte Vauban op diezelfde plaats een bastion in.
Weinig bebouwing: arbeidershuisjes ter hoogte van Leopoldplein o.m. nr. 68 en 72, twee bakstenen diephuizen met puntgevel.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. W/00317, W/00469.