Moeskroenstraat (Rekkem)

Beschrijving

Belangrijke steenweg die het grondgebied van Rekkem van west naar oost doorkruist. In het centrum onderbroken door de Plaats en in het oosten uitlopend in de Grote Weg. In de dorpskern vnl. rijbebouwing. Zowel woonfunctie als commerciële functie cf. herbergen en winkels. Vestigingsplaats van de gemeentelijke basisschool. In de periferie losstaande bebouwing. Basisbebouwing: breedhuizen van twee à vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen -al dan niet geknikte- zadeldaken. Vnl. arbeidershuizen en kleinere burgerwoningen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Eenvoudige bakstenen lijstgevels o.m. verfraaid door sierbaksteen en/of muizentandfries: nrs. 465, 491, 497 en 802. Nr. 469 met fraaie houten winkelpui. Nr. 471, met fraai glas-in-lood. Ook tal van gevels getypeerd door rechthoekige muuropeningen onder al dan niet doorlopende ijzeren I-balk o.m. nrs. 467, 487, 489, 493. Ook enkele typische interbellumwoningen o.m. nr. 527, getypeerd door de erkers. En nr. 686-688 met granitolateien.