Hoofdstraat met bochtig tracé, vanaf de Fritz Vinckelaan, via het kruispunt met de Sluizen- en de Duinenstraat naar en omheen de kerk naar de Zandstraat. De straat wordt reeds weergegeven op de kaart van Pieter Pourbus uit 1565. In het verleden werd naar de straat verwezen als "Heerwegh van Oostende naar Breedene" of "Straet van het Sas Slijkens naar Breedene". Het noord-zuid gerichte tracé vanaf de kerk tot de Zandstraat maakte deel uit van de "Straet van Breedene naar Clemskerke", in 1903 "Kloosterstraat" genoemd, zie klooster opgericht in 1887 (nummers 138-144).
Ter hoogte van het kruispunt met de Kerkstraat ligt nu voor de kerk het beboomde dorpsplein ontstaan na het slopen in 1966-1967 van het huizenblok tussen beide straten. Voorts nagenoeg aaneengesloten dorpsbebouwing sinds het einde van de 19de eeuw vanaf de kerkomtrek geleidelijk uitgebreid in westelijke richting. Na de aanleg van de buurtspoorweg in 1886 ‐ opgedoekt in de jaren 1950 ‐ wordt er ook gebouwd rondom de "tramstatie" ter hoogte van het kruispunt Dorpsstraat met de Duinenstraat.
Overwegend lintbebouwing met burger‐ en arbeiderswoningen; herbergen en winkels voornamelijk geconcentreerd aan het kruispunt Duinenstraat met de Fritz Vinckelaan.
Breedhuizen van één tot twee bouwlagen onder zadeldaken, uit de tweede helft van de 19de en voornamelijk de 20ste eeuw. Eenvoudige dorpsarchitectuur in de lijn van de 19de-eeuwse traditie, vaak gecementeerd en beschilderd zie nummers 68-70. Gecementeerde lijstgevels. Nr. 68 gekenmerkt door een licht vooruitspringende brede venstertravee, banden op de begane grond en spiegelboogmotieven op de bovenverdieping. Bewaarde houten kroonlijst op modillons. Plint met breuksteenimitatie. Nummer 70 met een geriemde omlijsting van de muuropeningen, op de eerste bouwlaag omlopend rond de bovenlichten. Ook nieuwe gevelparementen en nieuwbouw. Oudste bebouwing van één of anderhalve bouwlaag onder meer nummer 13 van één bouwlaag met vernieuwde gevel. Nummers 4, 48-50 van anderhalve bouwlaag waarvan nummer 4 met beraapte gevel en beschilderde omlijsting van de rechthoekige muuropeningen. Aanpalend bijgebouwtje onder trapgevel. Nummer 71 met elementen die verwijzen naar de art deco.
Bron: DELEPIERE A., DEVOOGHT K., GILTÉ S. & VANNESTE P. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Bredene, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL50, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Delepiere A. & Vanneste P. & Gilté S. & Devooght K. 2011: Dorpsstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/139119 (geraadpleegd op ).
Hoofdstraat met bochtig tracé, vanaf Sluizen-/ Duinenstraat/ Fritz Vinckelaan naar en omheen de kerk naar de Zandstraat. Ter hoogte van het kruispunt met de Kerkstraat ligt nu voor de kerk het beboomde dorpsplein ontstaan na het slopen in 1966-1967 van het huizenblok tussen beide straten. Alhier in plantsoen, gedenkteken voor Zegher Janszone, Bredense vrijheidsstrijder en compagnon van de meer bekende Nikolaas Zannekin in de slag bij Cassel (1328); gift heemkring "Ter Cuere". Overwegend lintbebouwing met burger- en arbeiderswoningen; herbergen en winkels voornamelijk geconcentreerd aan het kruispunt Duinenstraat/ Fritz Vinckelaan. Breedhuizen van één à twee bouwlagen onder zadeldaken, uit de tweede helft van de 19de eeuw en voornamelijk uit de 20ste eeuw. Eenvoudige dorpsarchitectuur in de lijn van de 19de-eeuwse traditie, vaak gecementeerd en beschilderd; ook nieuwe gevelparementen en nieuwe bouw. Nummer 116: in kern 19de-eeuws doch met art-decogetint gevelfront uit het interbellum. Nummers 46, 53: iets rijker uitgewerkte hoekpanden met afgeschuinde hoektravee respectievelijk uitlopend op trapgevel en gebogen fronton met gestrekte uiteinden, jaartal 1935 en molenvoorstelling zie huisnaam "Molendorp". Modernistische inslag merkbaar bij enkele burgerhuizen uit het interbellum.
Tussen Dorpsstraat en Fritz Vinckelaan, ronde watertoren van 1956 met betonskelet voorzien van bakstenen vullingen, hersteld in 1977; gerenoveerde, blauw-wit gestreepte mantel van 1994; bekronende balustrade en tentdak. Hoogte: 50,58 meter. Diameter: 18,50 meter aan de voet en 15,15 meter aan de top. Inhoud van de kuip: 800 kubieke meter. Gelijkvloers en zesde verdieping herbergen een permanente tentoonstelling over de waterwinning en de rol van het water in het dagelijkse leven.
Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & KERRINCKX H. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Bredene, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL8, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Delepiere A. 2006: Dorpsstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/107771 (geraadpleegd op ).