Frankrijklaan

Beschrijving

Weg die vanaf de Duinenstraat in westelijke richting tot aan de Parklaan loopt. Aangelegd na de Eerste Wereldoorlog volgens een plan uit 1905 naar ontwerp van architect P. De Groef in opdracht van verkavelingsmaatschappij "S.A. Breedene-sur-mer lez-Ostende"; de straat vormt de zuidelijke begrenzing van de verkaveling. Voor 1939 "Avenue de France" geheten, naar landmeter Antoine de France die het merendeel der gronden van de familie le Grand behandelde.

Villa's, voornamelijk uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Nummers 6-8, koppelwoning uit de jaren 1940. Rode baksteenbouw met vooruitspringend middenrisaliet onder geknikt zadeldak. Nummer 34, tegenover nummers 21-23 gelegen huisje van één bouwlaag en één travee uit de eerste decennia van de 20ste eeuw. Bepleisterde en beschilderde gevel voorzien van schijnvoegen. Driezijdige erker onder dakvenster met geknikt zadeldak. Nummers 50-52-54, woningen van voor 1950. Nummer 52 onder geknikt schilddak. Nummer. 54, nieuwe of vernieuwde woning, bewaarde afsluitingsmuur tussen pijlers onder piramidale bekroning.

• CUYPERS J.M., Bredense straatnamen, in Jaarboek Ter Cuere, 1994, p. 45.
  • HANDSCHOEWERKER E., 2. Oude villawijk – Bredene Duinen, in Ter Cuere, Jaarboek 1987, p. 71-89.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien

Aanvullende informatie

De woningen nummers 6 (mijn geboortehuis) en 8 dateren niet van 1940 maar van de jaren 1951-'52. Beide huizen werden door mijn familie gebouwd.
Auteurs : Rotsaert, Dierk