Teksten van Gentstraat

Gentstraat (WVL50) ()

Straat die de Kapelstraat met de Golfstraat verbindt. De weg werd aangelegd na de Eerste Wereldoorlog volgens een rechtlijnig tracé, op basis van een verkavelingsplan uit 1905 in opdracht van de maatschappij "S.A. Breedene".

Rij­be­bou­wing vanaf de jaren 1920 bestaande uit burgerhuizen, enkele voormalige pensions en appartementsgebouwen. Breedhuizen van twee tot vier bouwlagen en twee tot vier traveeën, voornamelijk uit de jaren 1920-1930 en later. Aan westzijde rij burgerhuizen met eclectische inslag getypeerd door gevelritmerende erkers, in mindere mate dakvensters. Tevens enkele modernistisch en art-decogetinte gebouwen. Onder meer gesigneerde gevels door ar­chi­tect A. Pat­tyn (Oostende), aannemers J. Qua­lys (Brede­ne) en G. Ver­sluys (Bredene).

Vanaf de jaren 1960 ook schaalverbre­dende ap­par­te­ments­gebouwen.

• CUYPERS J.M., Bredense straatnamen, in Jaarboek Ter Cuere, 1994, p. 49.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien

Gentstraat (WVL8) ()

Van Kapel- naar Golfstraat. Aangelegd na de Eerste Wereldoorlog; rechtlijnig tracé. "Stille" zijstraat van de commerciële Kapelstaat. Rijbebouwing klimt op tot jaren 1920 en bestaat uit enkele pensions, een hotelletje, beleggingspanden, een handelshuis en burgerwoningen.

Breedhuizen met twee à vier bouwlagen en twee à vier traveeën, uit jaren 1920 met eclectische inslag; uit begin jaren 1930, art-decogetint. Onder meer gesigneerde gevels door architect A. Pattyn (Oostende), aannemers J. Qualys (Bredene)en G. Versluys (Bredene). Vanaf jaren 1930, ook enkele bescheiden uitingen van modernisme zie nummer 28 gesigneerd architect G. Albers (Kortrijk), nummer 34 zogenaamd "L'auberge des dunes" met oplopende brede bow-windows en het aansluitende nummer 32.

Vanaf jaren 1960 ook schaalverbredende appartementsgebouwen onder meer tot vijf bouwlagen.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie