Geografisch thema

Kasteellaan

ID
6651
URI
https://id.erfgoed.net/themas/6651

Beschrijving

Straat met recht verloop die de Driftweg met de Prinses Marie-Josélaan verbindt. Aangelegd na de Eerste Wereldoorlog op basis van een verkavelingsplan van architect P. De Groef uit 1905. Voor 1939, "Avenue Mon Castel" naar het gelijknamig zo­merverblijf uit jaren 1920 van de fa­milie Samdam, gele­gen in de Prin­ses Marie-Josélaan recht tegenover de Kasteellaan waar nu het Park Ramakers (zogenaamd naar verongelukte Bredense schepen, 1902-1953) gelegen is. De bouw­trant sloot aan bij deze van de sa­men­stel­len op de hoek met de Prinses Marie-Josélaan, ook voorma­lige ei­gen­dom­men van vermelde fami­lie.

Aan westzijde onder meer met gekoppelde bebouwing uit interbellum. Voorts re­cen­tere woonhuizen en appartementsgebouwen.

 • CUYPERS J.M., Bredense straatnamen, in Jaarboek Ter Cuere, 1994, p. 53.

Bron     : Delepiere A., Devooght K., Gilté S. en Vanneste P. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Bredene, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL50, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Devooght, Kristien, Gilté, Stefanie, Vanneste, Pol
Datum  : 2011


Relaties

 • Omvat
  Hotel De Ardennen

 • Omvat
  Pension Bastonje

 • Omvat
  Stadswoning uit het interbellum

 • Omvat
  Twee samenstellen van cottages

 • Is deel van
  Verkaveling S.A. Bredene


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kasteellaan [online] https://id.erfgoed.net/themas/6651 (Geraadpleegd op 22-06-2021)