Kerkstraat

Beschrijving

Straatje van de Dorpsstraat naar de kerk. De huidige naam "Kerkstraat" gaat terug tot circa 1902. In de Atlas der Buurtwegen (1844) vermeld als "'t Straetjen" of "Kapellewegel".

De zuidzijde wordt ingenomen door het dorps­plein, ontstaan na het slopen in 1966‑1970 van het hui­zenblok tussen Kerk‑ en Dorpsstraat. In 1986 verdwijnen ook een aantal panden aan de noordelijke ­straatzijde onder meer een deel van de gemeenteschool uit 1853 en een eenvoudig vissers- of arbeidershuisje uit de 18de of 19de eeuw.

Locatie van de pastorie (nummer 8), onder­pastorie (nummer 16) op hoek bij een kerkwe­gel en restant voormalig schoolgebouw, thans in gebruik als jeugdhuis "Creatuur" met voorgelegen skatepark.

• Archief Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnr. W/00055.
  • CLYBOUW K., De oude dorpskern, in Ter Cuere, Jaarboek 1986, p. 83-134.