Teksten van Kerkstraat

Kerkstraat (WVL50) ()

Straatje van de Dorpsstraat naar de kerk. De huidige naam "Kerkstraat" gaat terug tot circa 1902. In de Atlas der Buurtwegen (1844) vermeld als "'t Straetjen" of "Kapellewegel".

De zuidzijde wordt ingenomen door het dorps­plein, ontstaan na het slopen in 1966‑1970 van het hui­zenblok tussen Kerk‑ en Dorpsstraat. In 1986 verdwijnen ook een aantal panden aan de noordelijke ­straatzijde onder meer een deel van de gemeenteschool uit 1853 en een eenvoudig vissers- of arbeidershuisje uit de 18de of 19de eeuw.

Locatie van de pastorie (nummer 8), onder­pastorie (nummer 16) op hoek bij een kerkwe­gel en restant voormalig schoolgebouw, thans in gebruik als jeugdhuis "Creatuur" met voorgelegen skatepark.

• Archief Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnr. W/00055.
  • CLYBOUW K., De oude dorpskern, in Ter Cuere, Jaarboek 1986, p. 83-134.
  • CUYPERS J.M., Bredense straatnamen, in Jaarboek Ter Cuere, 1994, p. 53.
  • VANDE CASTEELE L., Bredene Dorp vroeger bekeken, Bredene, 2006, p. 20.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien

Kerkstraat (WVL8) ()

Van Dorpsstraat naar de kerk. Zuidzijde ingenomen door het dorpsplein ontstaan na het slopen in 1966-1970 van de huizenblok tussen Kerk- en Dorpsstraat. In dezelfde saneringscontext verdwijnen ook een aantal panden aan de zuidelijke straatzijde onder meer de vroegere gemeenteschool waar nu het postkantoor Bredene 1 (nummer 2); hier voorts locatie van de pastorie (nummer 8), onderpastorie (nummer 16) op hoek bij kerkwegel, vroegere smidse (nummer 10-12) en enkele doorsneeburgerhuizen met aangepaste 19de-eeuwse kern. Nummer 10: ijzeren deurhekje met voorstelling van twee duiven en onderschrift "Ons gekot" Ter hoogte van nummer 2, klein monument "Priory Bredene 11-12 eeuw. Hypothetische voorstelling. Confrèrie 't Vynckx en Woutersmansambacht".

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie