Teksten van Koningin Astridlaan

Koningin Astridlaan (WVL50) ()

Aftakking van de Kapelstraat, ontstaan circa 1900 na het recht­trek­ken van laatst genoemde ter hoogte van de vroegere drift, hier nog met oor­spronkelijk tracé. De naam verwijst naar koningin Astrid (1905-1935). De huidige naamgeving dateert vermoedelijk van kort na 1935, toen ze bij een auto-ongeval om het leven kwam.

Overwegend losse en rijbebouwing van na 1950 en campings. Oorspronkelijke locatie van de hoeve zogenaamd "Jagershof", ter hoogte van de huidige camping. Nummer 83: rijwoning uit het begin van de 20ste eeuw. Twee traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak, twee dakkapellen. Getoogde muuropeningen met vernieuwd houtwerk. Ingebouwd volume onder dezelfde nok, mogelijk schuur.

• CUYPERS J.M., Bredense straatnamen, in Jaarboek Ter Cuere, 1994, p. 54.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien

Koningin Astridlaan (WVL8) ()

Aftakking van Kapelstraat ontstaan circa 1900 na rechttrekken van laatst genoemde ter hoogte van de vroegere drift, hier nog met oorspronkelijk tracé.

Overwegend losse rijbebouwing voornamelijk van na 1950 en campings. Nummers 45-77: tweegezinsvilla midden tuin, uit jaren 1930; typerend middenrisaliet met puntgevel onder afgewolfd zadeldak.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie