Weg die vanaf de samenvloeiing van de Noord Ede en het kanaal Brugge-Oostende en parallel met laatst genoemde tot de Brugsesteenweg loopt. De laan gaat wellicht terug op het jaagpad van het kanaal Brugge-Oostende (aanleg in 1620-1664). In 1850 "Kalzijde van Oostende naar Brugge" en circa 1900 "Sas Noord" genoemd. De huidige benaming dateert uit 1906 en verwijst naar de echtgenote van Prins Albert, beschermheer van de toenmalige stichting Koninklijk Werk IBIS (zie nummers 1-2) naar wie "Sas Zuid" toen werd omgedoopt (Prins Albertlaan, nu grondgebied Oostende).
Hoofdas van Bredene-Sas; locatie van industriële gebouwen, nu veelal met gewijzigde functie of verdwenen, zie onder meer voormalige elektriciteitscentrale (1906-1988) ter hoogte van nummer 47, en wasserij, één der oudste bedrijvigheden van Bredene-Sas op nummer 44.
De bebouwing van één tot drie bouwlagen klimt op tot de 19de eeuw. De woonhuizen zijn doorgaans traditioneel en vaak aangepast of met vernieuwd gevelparement; (semi-)openbare gebouwen met meer benadrukte vormgeving veelal eclectisch. Ook nieuwbouw onder meer appartementsgebouwen.
Nummer 24, lage 19de-eeuwse arbeiderswoning met gecementeerde gevel en beluikte vensters. Enkele begin 20ste-eeuwse roodbakstenen woningen met gebruik van gele bakstenen voor de accenten zoals nummer 22, een bel-etagehuis, nummers 40-41 waarvan nummer 41 met afgeschuinde hoektravee en nummer 63 met afgesnuite benedenhoek en gecementeerde gevel zijde Spaarzaamheidstraat met blinde bovenvensters met beschilderde venstertracering. Nummer 81, diepergelegen burgerhuis van het dubbelhuistype.
- CUYPERS J.M., Bredense straatnamen, in Jaarboek Ter Cuere, 1994, p. 62.