Teksten van Prinses Elisabethlaan

Prinses Elisabethlaan (WVL50) ()

Weg die vanaf de samenvloeiing van de Noord Ede en het kanaal Brugge-Oostende en paralle­l met laatst genoemde tot de Brugsesteenweg loopt. De laan gaat wellicht terug op het jaagpad van het ka­naal Brug­ge-Oostende (aanleg in 1620-1664). In 1850 "Kalzijde van Oostende naar Brugge" en circa 1900 "Sas Noord" genoemd. De huidige benaming dateert uit 1906 en verwijst naar de echtgenote van Prins Albert, beschermheer van de toenmalige stich­ting Ko­nink­lijk Werk IBIS (zie nummers 1-2) naar wie "Sas Zuid" toen werd omgedoopt (Prins Al­bert­laan, nu grondgebied Oostende).

Hoofdas van Bredene-Sas; locatie van industriële gebouwen, nu veelal met gewijzigde functie of verdwenen, zie onder meer voormalige elektriciteitscentrale (1906-1988) ter hoogte van nummer 47, en wasserij, één der oudste bedrijvigheden van Bredene-Sas op nummer 44.

De bebouwing van één tot drie bouwlagen klimt op tot de 19de eeuw. De woonhuizen zijn door­gaans traditioneel en vaak aangepast of met vernieuwd gevel­parement; (semi-)openbare gebouwen met meer benadrukte vorm­geving veel­al eclec­tisch. Ook nieuwbouw onder meer apparte­mentsgebouwen.

Nummer 24, lage 19de-eeuwse arbeiderswoning met gecementeerde gevel en beluik­te ven­sters. Enkele begin 20ste-eeuwse roodbakstenen woningen met gebruik van gele bakstenen voor de accenten zoals nummer 22, een bel-etagehuis, nummers 40-41 waarvan nummer 41 met afgeschuinde hoektravee en nummer 63 met afgesnuite benedenhoek en gecementeerde gevel zijde Spaarzaamheidstraat met blinde bovenvensters met beschilderde venstertracering. Nummer 81, diepergelegen burgerhuis van het dubbelhuistype.

• CUYPERS J.M., Bredense straatnamen, in Jaarboek Ter Cuere, 1994, p. 62.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien

Prinses Elisabethlaan (WVL8) ()

Van samenvloeiing Noordede/ kanaal Brugge-Oostende en parallel lopend met laatstgenoemde, naar Brugsesteenweg. Wellicht teruggaand op jaagpad van het kanaal Brugge-Oostende (1620-1664). In 1850 "Kalzijde van Oostende naar Brugge" en circa 1900 "Sas Noord"; huidige benaming sinds 1906 naar echtgenote Prins Albert, beschermheer van de toenmalige stichting Koninklijk Werk IBIS (zie nummers 1-2) naar wie "Sas Zuid" toen ook omgedoopt (Prins Albertlaan, nu grondgebied Oostende)

Hoofdas van Bredene-Sas; locatie van openbare en industriële gebouwen, nu veelal met gewijzigde functie of verdwenen zie onder meer elektriciteitscentrale (1906-1988) waarvan gronden thans ingenomen door IMEWO (nummer 47), echter ook nog wasserij als verwijzing naar een der oudste bedrijvigheden van Bredene-Sas (nummer 44).

Bebouwing met één à drie bouwlagen, klimt op tot de 19de eeuw. Woonhuizen doorgaans traditioneel en vaak aangepast of met vernieuwd gevelparement; (semi-)openbare gebouwen met meer benadrukte vormgeving veelal eclectiserend. Ook nieuwe bouw onder meer appartementsgebouwtjes.

Nummer 11, eclectisch burgerhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met breed vensterrisaliet met gietijzeren leuning en belijnd door pilasters en lisenen. Nummers 19-20, naar verluidt voormalige pastorie; beraapte 19de-eeuwse lijstgevel met gietijzeren balkonleuning en aangepaste muuropeningen op begane grond. Nummers 23, 24: respectievelijk burgerhuis met gevelparement van geglazuurde tegels uit begin 20ste eeuw, en lage 19de-eeuwse arbeiderswoning met gecementeerde gevel en beluikte vensters.

Sluizencomplex Sas-Slijkens dateert uit 1754-1758, heeft tot 1902-1903 een belangrijke rol gespeeld in de scheepvaart op Oostende en tevens in het afwateringssysteem van het hinterland; tijdens interbellum voor de scheepvaart afgesloten, ontmanteld en voorts voorzien van moderne ophaalwerken. De eerste Sasbrug dateert van circa 1818 en kadert in de voltooiing van de steenweg Brugge-Oostende tijdens het Hollands Bewind; huidige vaste brug van 1934.

• CUYPERS J., Bredense straatnamen, in Ter Cuere, Jaarboek 1994, pagina's 35-77.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie